Βαλτόπαπιες (Aythya nyroca) δεξιά, παρενοχλούμενες(?) αριστερά από δύο φαλαρίδες (Fulica atra)
Στον οδηγό Τα Πουλιά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ευρώπης αναφέρεται για τη βαλτόπαπια «προτιμά περιοχές με καλαμώνες, νούφαρα και πλούσια υδρόβια βλάστηση. Αρκετά σπάνια, μάλλον δειλή. Το χειμώνα και σε πιο ανοιχτά νερά, συνήθως όμως κοντά στην κάλυψη των καλαμιώνων» ...σαν να περιγράφει την ανωτέρω φωτογραφία :-)
Λαγγόνα (Phalacrocorax pygmeus) - στην αριστερή φωτογραφία τρεις λαγγόνες και ένας κορμοράνος (Phalacrocorax carbo) κάτω αριστερά, αρκετά μεγαλύτερος, εμφανής η διαφορά με τη λαγγόνα
Σφυριχτάρι (Anas penelope) Γκισάρι (Aythya ferina) -φωτογραφία θέση Ντουραχάνι
Καλαμόκιρκος (Circus aeruginosus) -φωτογραφία θέση Ντουραχάνι
Ωραίες φώτο για αναγνώριση ειδών.Επίσης σαν φώτο μου αρέσει πολύ η δεξία με τον καλαμόκιρκο,ωραία κίνηση του πουλιού, στο κατάλληλο περιβάλλον.
ReplyDeleteΕπιπλέον,στην φώτο με τις πάπιες πάνω από τους καλαμόκιρκους έχουμε σφυριχτάρια(anas penelope).Σου ξέφυγε το όνομα(αντί για γκισάρι).
Όντως η περιγραφή στο βιβλίο ταιριάζει με την φώτο,η οποία εκτος αυτού είναι αντιπροσωπευτική και για την λίμνη των Ιωαννίνων.
Στην φώτο με τις βαλτόπαπιες που έχεις, αν και δεν ξεχωρίζω καλά το είδος ανάμεσα στις δύο φαλαρίδες(το αναστατωμένο), πρέπει να είναι και αυτό φαλαρίδα.Μου φαίνεται πως στην φώτο τα δύο είδη συνυπάρχουν.
ReplyDeleteΥπεράσπιση επικράτειας έχω παρατηρήση την άνοιξη, τότε που τα πουλιά έχουν φτιάξει φωλιές,οπότε έχουν και μια επικράτεια γύρω από την φωλιά και στην οποία απωθούν όποιον εισέρχεται σε αυτήν.
Ευχαριστώ για τις διορθώσεις, μοιάζουν τα παπιά τα άτιμα... :-)
ReplyDeleteΤώρα κατάλαβα γιατί τα αποκαλούσατε πηνελόπες...
Ναί μάλλον φαλαρίδες είναι...
Επίσης αφαιρέθηκε ο τόπος λήψης των φωτογραφιών των απειλούμενων ειδών βαλτόπαιαας και λαγγόνας.
Δοκιμαστικό blog, μπορείτε να φύγει από contributor όποιος δεν επιθυμεί μια και έχει και δικαιώματα administrator. Και αν δεν μας αρέσει το σβήνουμε και όλας…