Friday 26 March 2010

Μια φωλιά για το Κιρκινέζι

Εδώ και λίγο καιρό έφθασαν από την Αφρική στην πόλη μας τα Κιρκινέζια (Falco naumanni), οι Κιληλαίοι ή Κιληλάδες όπως τα γνωρίζουν οι παλιοί Γιαννιώτες.

Το μικρό αυτό γεράκι είναι παγκοσμίως απειλούμενο είδος. Η μείωση των πληθυσμών του τις τελευταίες δεκαετίες είναι ραγδαία. Παραδοσιακά φωλιάζει σε τρύπες κάτω από κεραμίδια ή παρόμοιους χώρους, και τρέφεται με έντομα στις αγροτικές περιοχές δίπλα στην πόλη. Τα σύγχρονα όμως κτίρια του έχουν στερήσει τη δυνατότητα φωλεασμού.
Αρσενικό κιρκινέζι

Μπορείτε τα δείτε να πετάνε στον ουρανό όλες τις ώρες τις ημέρας στο κέντρο της πόλης (π.χ. Δημαρχείο, Δικαστικό Μέγαρο). Πολύ όμορφα και κομψά δίνουν άλλη χάρη στην πόλη.

Η πλάτη τους είναι κόκκινο–καφέ, ενώ τα αρσενικά έχουν γαλάζιο-γκρίζο κεφάλι. Με μυτερές φαρδιές φτερούγες, στενή ουρά και γρήγορο φτεροκόπημα είναι εύκολο να τα ξεχωρίσετε ανάμεσα στις μουντές κάργιες και τα περιστέρια που συνήθως βλέπουμε στο κέντρο.

Στα Ιωάννινα το Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία παρακολουθούν τα κιρκινέζια και έχουν κατασκευάσει τεχνητές φωλιές προς τοποθέτηση σε ταράτσες.

Θηλυκό κιρκινέζι

Εάν ενδιαφέρεστε να βοηθήσετε το απειλούμενο κιρκινέζι και θέλετε να τοποθετήσετε μία φωλιά στην ταράτσα σας επικοινωνήστε μαζί μας :-) !!

1 comment:

  1. Καταπληκτικές οι φωτογραφίες....Τέλειες!!! Μπράβο Κώστα!

    ReplyDelete